Afirmacijski dokumentarac – Upoznaj samog sebe

Ovo nije priča samo o sportu, nego je priča o životu, upornosti, želji, volji i vjeri. Priča je to o najtrofejnijoj hrvatskoj sportskoj porodici, sniman kroz čak 23 godine. Najbolji skijaši Hrvatske svih vremena i najuspješniji sestra i brat u olimpijskoj povijesti ovjekovječeni su u hrvatskom filmu koji je bio u kandidaturi za „88th Academy Awards – Oscar 2016“ u kategoriji dokumentarnog filma. Doživite njihovu jedinstvenu i neponovljivu priču o uspjehu. Upravo zahvaljujući Janici i Ivici koji su svoju životnu priču ispričali u ovom filmu, Hrvatska, ali i region će ostati u svijetu prepoznata kao sportski fenomen. Za one koji to još nisu, toplo preporučujem gledanje ovoga sjajnog dokumentarca!

Nadprosječnost porodice KOSTELIĆ

Ante Kostelić bivši je vrsni rukometaš za kojeg će mnogi sportski stručnjaci reći da nije ispunio svoj potencijal, ali on će uvijek reći da je njegova karijera onakva kakvu je htio imati. Cijeli život je htio biti vrhunski sportista, ali okolnosti su ga spriječile u tome. Svoje je ambicije prenio na treniranje vlastite djece. Već od ranih nogu primijetio je vrhunsku pokretljivost i motoričnost kod njih, a njihove je talente odlučio usmjeriti u svoju novu sportsku ljubav – skijanje.

 

POČETAK USPJEHA

Od malih nogu, Ivica i Janica su trenirali po Sljemenu u uvjetima koji su često bili nedostojni čak i za amatere. Snijega je bilo rijetko, a kad ga je bilo nije bio najbolje opreme za pretrpjeti skijaške nalete. Ante je koristio sva moguća sredstva u sportski razvoj svoje djece u nedostojnim uvjetima. Nerijetko nisu imali mjesto za prenoćiti niti toplo mjesto za trening, ali on i djeca nisu posustali. Već u prvim juniorskim utrkama vidjelo se i zašto. Ivica i posebno Janica, već su od juniorskih kategorija pokazali da se na njih može itekako ozbiljno računati.

 

JANICA KOSTELIĆ

Janica Kostelić je svu raskoš talenta pokazala u nevjerojatnoj mladoj dobi.

 • Sa 16 godina postala je dio hrvatske skijaške prezentacijegdje je nastupila na svim disciplinama u zimskim Olimpijskim igrama u Naganu.
 • U dobi od 17 godinaostvarila je svoju prvu profesionalnu pobjedu na svjetskom kupu slaveći u kombiniranoj utrci u austrijskom St. Antonu. Nakon te utrke krenula je jedna od dominantnijih priča u svjetskom ženskom sportu.

 

Do svoje 25. godine

 • osvojila 4 olimpijska zlata,
 • 5 svjetskih zlata,
 • 3 puta je osvojila veliki kristalni globusi
 • jednom je okrunjena nagradom Laureus za najboljom sportašicom svijeta.
 • U svojoj zadnjoj godini skijanja postala je tek druga skijašica u povijesti koja je pobijedila u svim skijaškim disciplinama unutar jedne sezone.

Ipak, skijanje je teški fizički sport koji često ne prašta. Kroz svoju kratku karijeru podvrgnuta je sveukupno 10 operacija, a svaki je iziskivao dugotrajan i bolan oporavak. Zbog brige za vlastitim tijelom i zdravljem, 2006. godine je otišla u mirovinu kao jedna od najvećih skijašica svih vremena.

 

IVICA KOSTELIĆ

Stariji brat Ivica Kostelić nije pokazivao dominaciju niti talent sestre Janice, ali njegov nevjerojatni trud doveo ga je na sami skijaški vrh.

U početnim godinama skijaške karijere Ivica je u periodu od 3 godine pretrpio 3 teške ozljede koljena koje bi mnoge nagnale na rani prekid karijere, ali Ivica je išao kroz nevjerojatnu bol i nastavio se razvijati. Sve se isplatilo u povijesnoj utrci 25. novembra 2001. u Aspenu gdje je senzacionalno pobijedio slalomsku utrku sa startnim brojem 64. Time je postao pobjednik s najvećim startnim brojem u modernoj skijaškoj istoriji.

Tokom karijere Ivica je svake godine postajao sve uspješniji iako povrede nisu prestajale.

 • Uspio je osvojiti čak 4 olimpijske medalje (sva srebra), te
 • po jedno zlato, srebro i broncu na svjetskim prvenstvima.
 • Osvojio je 5 malih globusa, a
 • kruna karijera bila mu je osvajanje velikog kristalnog globusa 2011. godine.
 • Svoju veliku karijeru završio je 2013. godine.

Kroz karijeru prošao je kroz čak 14 operacija, ali svaki puta se vratio snažniji. Ivica Kostelić je kroz svoju bol, patnju i nevjerojatnu rezilijentnost pokazao što jedan sportista može biti i punim pravom ga se može smatrati jednim od najvećih hrvatskih sportista u istoriji.

U svojoj nestvarnoj karijeri Ivica i Janica Kostelić su zajedno imali 27 operacija. Ivica 14, Janica 13. Tokom svojih nastupa zajedno su zabilježili 10 olimpijskih medalja. 4 zlata i 6 srebra. U istoriji olimpijskih igara, kako u ljetnim, tako i zimskim, nikada brat i sestra nisu uspjeli osvojiti toliko medalja. Na tom putu upoznali su sve svoje protivnike, ali važnije od toga da su upoznali sami sebe.

O njihovoj je inspirativnoj priči snimljen i dokumentarac pod nazivom “Gnothi Seauton – Upoznaj samog sebe”, pogledajte i prisjetite se velikih Kostelića:

 

Priča o Janici i Ivici Kostelić, autora Brune Kovačevića –  “Upoznaj samog sebe”.

Nevjerovatna životna i sportska priča, koja nadahnjuje, inspiriše, pokreće i motiviše!