Alergija simptomi i način liječenja

Šta je alergija?

ALERGIJA, je riječ grčkog porijekla (alos = promijenjen, ergeia = reakcija) i znači nasljednu sklonost nekih osoba da na meterije iz našeg okruženja, reaguju burno, a ponekad i dramatično. Večini ljudi u svijetu nemaju smetnje sa ovim istim materijama.

Materije koje izazivaju alergije nazivaju se alergenima, i po načinu dospijevanja u organizam grupisani su u nekoliko grupa. Nutritivni alergeni ulaze u organizam putem hrane, respiratorni alergeni putem udisanja, a kontraktni putem dodira sa kožom. Danas oko 30 % populacije ima sklonost ka alergijskim bolestima i ovaj broj je u stalnom porastu. Oko 20 % populacije ima ispoljene razne alergijske bolesti (astma, alergijski rinokonjuktivitis, ekcem kože)

Djeca i mladi najčešće oboljevaju od alergije na polena, mada se ista može javiti i u bilo kom periodu života.

Koji su simptomi – alergija?

Kada organizam preosetljive osobe dođe u kontakt sa alergenom u roku od nekoliko minuta ili sati ispoljiće se simptomi alergije.
U slučaju respiratorne alergije na polene, zrnca polena dospijevaju do kože, sluznice oka, nosa, pluća i izazivaju sledeće simptome:

 • koža- crvenolo, osip, otok, osećaj svraba
 • oči –crvenilo, suzenje, svrab
 • nos –kijanje, zapušenost, obilna vodenasta sekrecija, svrab
 • grlo – osećaj slivanja sekreta, osećaj grebanja
 • pluća- suvi kašalj, otežano disanje, gušenje

Alergija i njeni alergijski simptomi su najčešće nasljednog tipa od nekih članova porodice (posebno užih) i vezani su u cikličnim sezonskim intervalima. Ponavljaju se više uzastopnih godina i traju duže od dvije sedmice. Ukoliko se adekvatno ne tretira i liječi, može dovesti do pogoršanja, gdje su simptomi intezivniji a period trajanja alergije duži. Simptomi se uvjek javljaju nakon boravka u određenom prostoru ili kontaktu sa određenim tvarima (polen, prašina, hrana, lijekovi…)

 

Kako se zaštititi – alergija?

Svi navedeni simtomi prestaju nakon prekida izloženosti polenina u roku od nekoliko sati ili dana, ili nakon uzimanja odgovarajućih lijekova. Najveći efekat ima uzimanje lijekova po preporuci ljekara najmanje dvije sedmive prije početka cvijetanja.

Ukoliko se simtomi alergije ne liječe od početka imaju sklonost da se tokom godina pojačavaju i javljaju alergije i na druge, nove alergene.

Na našem području sezona cvijetanja polena počinje u martu sa cvijetanjem stabala, nastavlja se cvijetanjem trava tokom perioda maj-jul, a korovi cvijetaju od kraja jula do oktobra mjeseca. Zbog svoje brojnosti i alergogenih osobina, poleni korova i ambrozija prestavlja najveći problem obloljelih od ove bolesti.


» Kako se liječi Finansijska alergija. Pouzdan i provjeren lijek «


Praktični savjeti – alergija

Poznato je da loš imunitet svakog čovjeka uzrokuje mnoge zdravstvene probleme, uključujući i alergiju. Na žalost, vrijeme u kojem živimo, svakodnevna izloženost stresu, nezdrav način života, zagađen okoliš i nepravilna ishrana itekako utiču na pad imuniteta. Otud je potrebno blagovremeno i preventivno djelovati kako bi na vrijeme poboljšali vlastiti imunitet i izbjegli neželjene posljedice.

Praktičan savjet u liječenju ove bolesti bi bili:

 • svakodnevno piti min 2 l izvorske ili očišćene vode (ne piti vodu sa hlorom), prirodnih sokova i biljnih čajeva
 • konzumirati što više probiotika i fermentiranih proizvoda
 • jesti što više sviježeg voća i povrća
 • imati neke lakše fizičke aktivnosti
 • jutarnja šetnja i boravak vani kada nema vijetra, te nakon kiše
 • provjetravanje prostorija u kojima se boravi u periodu kada nema vjetra
 • ulaskom u kuću obavezno promijeniti odjeću i oprati kosu, jer se tu zadržava polen
 • ukloniti sve biljke koje cvijetaju u prostoru u kojem boravite
 • pratiti koncentraciju polena putem novina, radia, TV…
 • bar jednom godišnje napraviti detoksikaciju organizma

Za jačanje imuniteta vrlo su učinkoviti biljni preparati. Od svih njih naviše vam preporučujemo prirodni Aloa Vera Gel.