INSTAGRAM – istorija, namjena, potencijal i način korištenja

Instagram je unazad nekoliko godina izrastao u jednu od najvećih društvenih mreža. Posebnost Instagrama je što se sadržaj fokusira isključivo na fotografije kao medij putem kojeg trebate izraziti svoje osjećaje. Radi se zapravo o mobilnoj aplikaciji koja vam omogućava stvaranje i uređivanje fotografija, a nakon toga i dijeljenje fotografija s vašim sljedbenicima. Ako pogledamo malo u prošlost, Instagram je doživio velike promjene i zahvaljujući tome i dalje raste. Trenutno je pod okriljem Facebooka, što mu samo daje dodatan zamah, iako ga polako počinju pristizati i druge društvene mreže u čijem je fokusu video materijal (prvenstveno mislimo na Snapchat).

INSTAGRAM i njegova namjena, potencijal i način korištenjaTvorci Instagrama su Kevin Systrom i Mike Krieger. Oni su početkom 2010. godine radili na projektu koji je inicijalno bio nazvan Burbn, ali su spazili kako bi taj svoj projekt mogli prilagoditi na način da ključni medij komunikacije bude fotografija. Nakon pomno razrađenih koraka, nastao je Instagram, koji stoji iza izraza ‘instant camera’ i ‘telegram’. Upravo je fokus na brzo uslikavanje fotografija putem mobilnih telefona i lako dijeljenje sa sljedbenicima bio ključna ideja koja se vrlo brzo svidjela mnogim ulagačima. Systrom je ubrzo uspio skupiti 500 tisuća dolara investicija, pa je službeno puštanje prve inačice Instagrama bilo provedeno 5. ožujka 2010. godine.

Nakon toga, projektu su se priključili još neki inženjeri, pa je on vrlo brzo napredovao. Paralelno tome rastao je i broj korisnika koji su odlučili iskušati ovu novu društvenu mrežu. U siječnju 2011. godine, Instagram je doživio jedan veliki korak naprijed, kada su u rad pušteni hashtagovi. Pojava heštagova omogućila je korisnicima lakši pronalazak fotografija ovisno o tematici koja ih zanima. U verziji 2.0 aplikacije koja se pojavila u drugoj polovici te iste godine, pojavili su se i razni filtri, čime je uređivanje fotografija znatno dobilo na značaju. Također, predstavljene su i razne druge mogućnosti, među kojima su se isticale fotografije visoke rezolucije, dodavanje okvira i rotacija na jedan klik.


INSTAGRAM i njegova namjena, potencijal i način korištenja


Zahvaljujući brzom napretku i povećanju broj korisnika, Instagram je uspio skupiti i veliki broj ulagača, što je bio signal da se ‘kuha’ nešto veliko. Doista je iz svega i izašlo nešto ogromno jer je Facebook odlučio poslati svoju ponudu kako bi preuzeo Instagram. Preuzimanje je započelo u travnju 2012. godine, a Facebook je za Instagram izdvojio 1 milijardu američkih dolara. Nakon što su izvršene istrage i zaključeno je od strane raznih tržišnih agencija da se kupnja smije dogoditi, cijeli je proces službeno završio 6. rujna 2012. godine.

Danas, kada pogledamo kakvu popularnost doživljava Instagram ta jedna milijarda ne izgleda tako puno. Dapače, čini se kao jako malo novca, s obzirom da je primjerice u WhatsApp iskeširano čak 19 milijardi dolara. No, u tadašnjim trenucima jedna milijarda sigurno se činila kao značajan novac. Ono što je Instagram dobio preuzimanjem od strane Facebooka je dodatni vjetar u leđa jer su mnogi korisnici pohrlili na novog Facebookovog aduta.

Krajem 2013. godine Instagram je uveo veliku novost – oglašavanje za korisnike u SAD-u. Bio je to veliki i značajan korak jer je s jedne strane privukao mnoge oglašivače na tu društvenu mrežu, a s druge strane pomogao je Instagramu da zaokruži neku svoju financijsku konstrukciju. Od tada pa do danas Instagram je donio još mnoštvo novosti. Dio novosti implementiran je direktno u aplikaciju Instagrama kako bi korisnici mogli još više uživati za vrijeme boravka na toj društvenoj mrežu, dok je dio novotarija implementiran kroz razne vanjske aplikacije na kojima Instagram konstantno radi. Čini se kako je Instagram ovdje vođen idejom Facebooka koji nastoji sve više svojih funkcionalnosti progurati putem vanjskih aplikacija, kako bi ključnu aplikaciju ostavio što ‘čišćom’. Jedna od Instagramovih aplikacija koja je dobila najviše pozornosti javnosti jest Boomerang koji služi za uslikavanje pet fotografija koje se pretvaraju u video i reproduciraju kao jedan materijal.

Instagram na globalnoj razini

Iako je Instagram pokazivao značajan porast broja korisnika već u samim počecima mreže, ipak je potrebno reći da se rast korisnika nije odvijao tako drastično. Grafovi jasno pokazuju kako je do 2014. godine rast broja aktivnih mjesečnih korisnika bio relativno ‘malen’, da bi u 2014. godini Instagram ‘eksplodirao’ i započeo značajnu putanju prema gore. Primjerice u 2014. i 2015. godini Instagram je dobio gotovo 250 milijuna novih korisnika, dok je u 2016 godini dobio još 100 miliona novih korisnika, čime je dospio u sam vrh popularnosti među društvenim mrežama. Iskreno govoreći, brojke za Instagram su fantastične, a iznenađen tim pokazateljima je i sam Mark Zuckerberg. Prilikom objave posljednjih statistika je izjavio kako se nije nadao da će Instagram ikada postići takav uspjeh i kako je trenutno stanje daleko nadmašilo sva njegova očekivanja.

INSTAGRAM i njegova namjena, potencijal i način korištenja

Kao što smo već rekli, Instagram sa svojim velikim rastom polako parira najpopularnijim društvenim mrežama. Dakako, na prvom i daleko uvjerljivom odmaku od konkurencije je i dalje Facebook. On trenutno ima preko milijardu i pol aktivnih korisnika, što su brojke koje teško tko može dostići. Iza njega nalaze se servisi za direktnu komunikaciju, a zanimljivo je vidjeti da su tu dvije Facebookove uzdanice WhatsApp i Facebook Messanger. Nakon toga slijedi još nekoliko sličnih aplikacija konkurenta, a Instagram se smjestio između Tumblr-a i Twitter-a. Sa svojih 400 milijuna aktivnih korisnika nalazi se iznad Pinterest-a, Skype-a, LINE-a, Viber-a, LinkedIn-a, itd.

Dnevno je na Instagramu aktivno više od 75 milijuna ljudi. Oko te brojke kreće se i ukupan broj korisnika Instagrama koji dolaze iz SAD-a. Prema zadnjim statistikama, na globalnoj razini Instagram je okarakteriziran kao mreža na kojoj je 51 posto muške populacije i 49 posto ženske. Najnoviji podaci također pokazuju kako broj novih followera prema korisnicima raste za 16 posto na mjesečnoj bazi. Prije smo zaboravili spomenuti, no uz fotografije kao ključni medij, na Instagramu je moguće dijeliti i video uratke. Trenutno je 91 posto novih objava fotografija, dok samo 9 posto čine video uradci. Predviđanja su kako je čak 30 posto od ukupnog broja Instagram korisnika neaktivnih računa koji više nisu u upotrebi. Također je zanimljivo vidjeti i podatak kako je čak 90 posto korisnika na Instagramu mlađe od 35 godine, čime možemo Instagramu pridodati oznaku ‘mreža za mladu populaciju’. U prilog tome ide i činjenica da čak 50 posto tinejdžera u SAD-u koristi Instagram. Sve u svemu, čini se kako je Instagram vrlo popularan među mladima, što je još dodatno potaknuto trendovima selfija i fotkanja gdje god se nalazili.

Često smo u medijima mogli čuti činjenicu kako je Instagram glavni krivac zbog kojeg će odumrijeti standardni foto aparati kakve smo nekad poznavali. Danas je pametni telefon postao naš glavni fotomajstor koji nam ne omogućava samo fotografiranje, već i dijeljenje tih fotografija s drugima u realnom vremenu.


INSTAGRAM i njegova namjena, potencijal i način korištenja


Instagram Hrvatska

Instagram scena u Hrvatskoj je u razvoju već nekoliko godina. Zanimljivo, veliki broj Hrvata (posebice onih mladih) prihvatio je Instagram jako dobro jer im kao platforma omogućava da dijele svoje najbolje trenutke putem fotografija. Fotografija kao medij jako je popularna je i na ostalim društvenim mrežama, a slobodno kažemo kako je za popularizaciju fotografije kriv Facebook. S obzirom da je Facebook uvidio da raste popularnost fotografija, Instagram se tu pojavio kao savršeno rješenje.

Okidanje selfija, fotkanje tuluma, slikanje hrane i još mnoštvo toga, hrvatskim je korisnicima jako priraslo srcu. Zbog toga ne treba čuditi da danas veliki broj mladih upravo Instagram koristi kao jednu od vodećih mreža po konzumaciji provedenog vremena na njoj.

INSTAGRAM i njegova namjena, potencijal i način korištenjaKada priču okrenemo na područje realnih brojki, situacija ipak dobiva jednu jasniju sliku. Ta slika pokazuje kako je trenutno Instagram još jako daleko od Facebooka, pa čak i LinkedIna, barem što se našeg podneblja tiče. Na kraju prošle godine broj Instagram korisnika u Hrvatskoj kretao se oko brojke 200 000. Samo usporedbe radi, Facebook je u tom periodu već jako blizu brojke od 2 000 000, što je daleko više.

Ono što je također zanimljivo vidjeti jest činjenica da je u Hrvatskoj broj korisnika LinkedIn-a duplo veći nego broj korisnika Instagrama. Iako je LinkedIn na području društvenih mreža već jako dugo (jedna od prvih društvenih mreža), rijetko tko očekuje da ta mreža broji čak 400 000 korisnika u Hrvatskoj. No brojke govore kako je Instagram još dosta daleko od LinkedIn-a, ali smo sigurni da će uskoro situacija biti puno neizvjesnija.

Što se tiče detaljnijih podataka, zanimljivo je vidjeti kako je u Hrvatskoj u prednosti na Instagramu ženski dio populacije. Naime, ženski dio populacije uzima čak 57 posto, dok je muškima ostalo 43 posto. Možemo reći kako je to pomalo atipično jer smo vidjeli da na globalnoj razini vodi, doduše jako malo, muški dio populacije. Kada se osvrnemo na prosječnu dob korisnika Instagrama u Hrvatskoj, prema očekivanjima najaktivniji korisnici su mladi. Oni između 18-24 godine prednjače i njih ima više od 80 000. Na drugom su mjestu korisnici starosti od 25-34 godine, kojih ima više od 45 tisuća, dok su na trećem mjestu tinejdžeri od 13 do 17 godina kojih je oko 30 000.

INSTAGRAM i njegova namjena, potencijal i način korištenjaNo, da ne bi sve ostalo na mladeži, potrebno je spomenuti kako je i dio starije populacije aktivan na Instagramu u Hrvatskoj. Prema dostupnim podacima na Instagramu je pristuno više 2000 Hrvata i Hrvatica koji su prešli granicu od 65 godina. Očiti je to dokaz kako je interes starijih osoba za druženjem na internetu sve veći, te kako i oni prihvaćaju tehnologiju kao sastavni dio svojih života. Takva činjenica posebno raduje, jer pokazuje kako kao društvo gazimo polako ali sigurno naprijed, barem što se tehnologije tiče.

——————————————————————————————————————————————

Znate li koja je najbolja internet poslovna prilika IKADA, IGDJE, pogledaj te OVDJE

——————————————————————————————————————————————-

S obzirom na centraliziranost Hrvatske, za očekivati je bilo da je najveća zastupljenost korisnika Instagrama u Gradu Zagrebu. Među županijama, Grad Zagreb ima jako veliku prednost po broju korisnika i tamo je aktivno čak 72 000 korisnika Instagrama. Iza njega slijedi Splitsko-dalmatinska županija sa 26 tisuća korisnika, dok je na trećem mjestu Zagrebačka županija sa 14 tisuća korisnika. Potrebno je reći da su ovi podaci pomalo zastarjeli jer su sa kraja prošle godine, a vrlo vjerojatno se do sada broj korisnika promijenio. Što se tiče gradova konkretno, rekli smo već da dominira grad Zagreb. Na drugo se mjesto pozicionirao Split sa 20-ak tisuća korisnika, dok treće mjesto pripada gradu Rijeci koji je premašio broj od 10 000 korisnika. Ono što treba imati na pameti je da su ovo konkretne brojke korisnika, ne prikaz udjela stanovništva koje je prisutno na Instagramu. Ako bismo pričali o udjelu, situacija bi možda bila drugačija, ali o tome ćemo nekom drugom prilikom.

Svi navedeni podaci jasno ukazuju na to da je Instagram u Hrvatskoj postao plodno tlo za marketinške stručnjake. Instagram u svrhu promocije neki brendovi u Hrvatskoj koriste već jako dugo, ali su se do prošle godine morali snalaziti na različite načine. U 2015.-oj godini napokon je omogućeno oglašavanje hrvatskim tvrtkama, što su mnoge odmah i iskoristile. Kao platforma Instagram je posebno pogodan za reklamiranje proizvoda koji su vizualno vrlo primamljivi, jer svoje kvalitete morate dokazati fotografijama. To pogoduje kreativcima i onima koji svoje proizvode plasiraju upravu putem vizualnog dojma, čime je mnogima Instagram postao glavna platforma za privlačenje korisnika. Situacija postaje sve zanimljivija, a korisnici sve selektivniji. To će nas dovesti u situaciju da će brendovi sve više ulagati u svoje profile kako bi zadovoljili želje potencijalnih klijenata. Takva situacija biti će win-win situacija jer će iz nje koristi moći izvući i korisnici i marketinški stručnjaci. U svakom slučaju Instagram dobiva sve više pozornosti, a taj trend će se nastaviti ne samo u Hrvatskoj već i u cjelome svijetu.


INSTAGRAM i njegova namjena, potencijal i način korištenja


Novo sučelje Instagrama

Ne tako davno, prošlog mjeseca, Instagram je u javnost pustio kompletno redizajniran brend. Velike promjene dogodile su se ne samo na sučelju kojeg korisnici koriste, već i na samom izgledu loga Instagrama. Ovakva drastična promjena nije naišla na veliko odobravanje javnosti jer je Instagram još od svojih početaka vrlo dobro održavao prepoznatljivost svojeg brenda.

Velika većina aplikacija u posljednjih je nekoliko godina doživjela velike dizajnerske promjene, jer se nastoje prilagoditi novom trendu koji je zavladao u području dizajna. Uglavnom su nastojanja vezna uz minimalizam gdje se brišu sve nepotrebne stavke iz aplikacija, te na što manji broj boja kako bi u prvi plan izašlo ono čemu aplikacija služi. Instagram je bio jedna od rijetkih aplikacija koja se nije prilagodila takvom dizajnu u potpunosti, pa je ovakav dizajnerski pomak bio i očekivan u nekom periodu. No, sada kada se dogodio naišao je na razne polemike javnosti, koja se ne slaže kako je ovo veliki korak naprijed.

Instagram je od njegovih početaka krasio prepoznatljiv logo koji je sadržavao izgled retro kamere. Takva ikona veoma se sviđala korisnicima i stoga je gubitak nje mnogima teško pao. Među korisnicima aplikacija kružila je teza kako je Instagramova retro kamera jedan od najljepših logotipa koji je ikada bio prisutan među aplikacijama. Isto mišljenje nisu imali u Instagramu gdje su odlučili kako je vrijeme da se napravi korak naprijed i da Instagram kao brend dobije novi sjaj.

Novi logo zadržao je neke stare konture, ali se finalnim izgledom i paletom boja jako razlikuje od dosadašnjeg. Logo koji je nedavno predstavljen u sebi sadrži vrtlog boja zalaska sunca, a u središtu se nalazi bijela retro kamera. Na taj način održan je duh starog loga, ali je cijela stvar osuvremenjena. Stručnjaci smatraju kako će ova promjena vrlo dobro pristajati dizajnu ikona na iOS uređajima, čije su ikonice napravljene prema sličnoj niti vodilji. Novi logo predstavljen je na službenom Instagramovom blogu, a korisnici su mogli vrlo brzo primijetiti kako je zaživio i u stvarnosti na Instagramovim aplikacijama. Sada vrijedi i spomenuti kako su i ostale Instagramove aplikacije koje smo spominjali u početku također dobile novi dizajn. Dakao, paleta boja i misao vodilja ista je kao i kod glavne Instagram aplikacije. Glavni dizajner ovih promjena je bio Ian Spalter, a poručio je kako se ovim promjenama nastoji pokriti nesrazmjer koji je nastao evoluiranjem Instagrama kao platforme unazad nekoliko godina. Čini se da ideje prate razvoj trendova na Instagramu, a u prvi plan želi se staviti korisnik i njegova kreativnost.

Činjenica da se u prvi plan želi staviti maštovitost korisnika, rezultirala je značajnim promjenama u sučelju same aplikacije. Umjesto dosadašnje prepoznatljive plave boje koju je Instagram koristio, sada je u prvi plan došla crna boja koja smanjuje utjecaj na korisnika. Dakle, pokušaj je to da se crno bijelom kombinacijom pažnja korisnika usmjeri u potpunosti na sadržaj koji se na mreži nudi, a ne na sučelje samo po sebi. Tekst je sada u potpunosti crne boje, a notifikacije s postale crvene što je također jedna od promjena koje će korisnici sigurno uočiti. U želji da se dobije što minimalističnije sučelje cijela stvar sada izgleda nešto plosnatije i samim time povodi se trendovima na tržištu. Što se tiče samih funkcionalnosti aplikacije, tu Instagram nije previše narušavao dosadašnje kriterije, pa je tako gotovo sve ostalo netaknuto.

INSTAGRAM i njegova namjena, potencijal i način korištenjaKao što smo već spomenuli, ovakav novi dizajn nije svima sjeo, pa su se na društvenim mrežama pojavili razni ‘nepoželjni’ komentari. Mnogi korisnici smatraju kako novi logo Instagrama izgleda previše fantazijski, odnosno kako ne nosi promjenu koju je trebao donijeti. Samim time, mnogi su požalili i poželjeli da se na scenu vrati stari logo, koji je bio omiljen među korisnicima. Što se tiče korisnika očito je da dio njih nezadovoljno okreće oči na pogled novog dizajna loga. Stručnjaci s druge strane uvjeravaju kako je ta promjena bila očekivana i kako se ovime Instagram nastoji priključiti trendovskom načinu dizajna. Koliko će cijela stvar imati utjecaja na same korisnika vidjet će se u narednom periodu, ali pretpostavka je da će gotovo svi prihvatiti novi dizajn na uštrb korištenja funkcionalne aplikacije.

Sučelje samo po sebi

Instagram je u prvom planu aplikacija za dijeljenje fotografija i video uradaka, pa je s obzirom na to njeno sučelje prilagođeno ovakvoj vrsti korištenja. U prvi plan Instagram pokušava progurati sadržaj korisnika, a težnja za minimalizmom iskazana je upravo u novom dizajnu koji smo malo prije opisali. Time Instagram na jednoj strani pokušava spojiti što bolji doživljaj korištenja, istovremeno omogućavajući što jednostavnije kontroliranje radnji unutar aplikacije.

Instagram aplikaciju možemo podijeliti na tri glavna područja. Na vrhu se nalazi naslovna traka, u središtu ekrana pregledava se sadržaj, dok je u samom podnožju aplikacije izbornik s nekoliko mogućnosti koje zapravo pokrivaju sve što trebate i želite raditi na Instagramu. Vrijedi još spomenuti kako je dio funkcionalnosti ispod samih fotografija, čime je glavni zaslon dodatno oslobođen nepotrebnih mogućnosti.

Naslovna traka ima zadaću da korisnika upućuje u to na kojem se dijelu stranice nalazi, odnosno čiji sadržaj pregledava. Samim ulaskom u aplikaciju (ukoliko ste prijavljeni) otvara se naslovna strana na kojoj se na vrhu naslovne trake nalazi Instagramov logotip, dok je desno od njega sandučić u koji primate privatne poruke putem Instagrama. Ukoliko imate neke nepročitane poruke u sandučiću to je istaknuto na način da je iznad sandučića notifikacija s brojem nepročitanih poruka. Ovisno o tome u koji dio stranice ulazimo sadržaj naslovne trake se mijenja. Pa primjerice kada idemo pogledati naš profil, na vrhu piše naziv našeg profila. Isto se događa kada pregledavamo sadržaj ostalih korisnika, tada na vrh aplikacije uvijek dolazi korisničko ime korisnika koji je nešto podijelio s nama.

Središnji dio stranice je upravo i onaj na koji korisnici usmjeruju najviše pažnje. To je dio u kojem se nalazi sav sadržaj korisnika koji možemo pregledavati pomičući se prstom gore-dolje po zaslonu. Radi se zapravo o beskonačnom prikazu sadržaja koji se otvara kada korisnik dođe na kraj određene sekcije. Rekli smo već da su u prvom planu fotografije, a ispod svake od njih nalazi se nekoliko mogućnosti. Naravno tu je lajkanje fotografija koje nam se sviđaju, a tu istu akciju možemo napraviti i brzim dvostrukim pritiskom na fotografiju. Uz lajkanje ispod fotografije nalazi se i mogućnost komentiranja te dijeljenja fotografija s ostalima. Postoji i ikona u kojoj je moguće napraviti blokadu korisnika ili primjerice podijeliti URL od dotične fotografije.


INSTAGRAM i njegova namjena, potencijal i način korištenja


Budući da fotografije ipak ne mogu same po sebi dočarati određene situacije, gotovo uvijek korisnici dodaju neki opis uz fotografije. Tako se ispod malo prije nabrojenih opcija nalazi opis fotografije koji je u pravilu vrlo kratak, a gotovo uvijek se sastoji od raznih haštagova. Ispod tog opisa nalaze se komentari korisnika na koje možete odgovarati na način da možete i označiti korisnike kojima nešto želite odgovoriti. Kada već pričamo o raznim mogućnostima spomnut ćemo i to kako je na fotografije moguće dodavati oznake korisnika, odnosno označavati određene korisnike na vašim fotografijama. Isto tako, moguće je pridodavati mjesta na kojima je fotografija uslikana, ali o tome ćemo nešto kasnije kada ćemo opisivati mogućnosti Instagrama.

Traka u podnožju je zapravo izbornik koji u sebi sadržava nekoliko ikonica, a od kojih svaka ima svoju zadaću i omogućuje upravljanje gotovo svim segmentima Instagram aplikacije. Prva u nizu ikonica je Home gumb kojeg prepoznajemo sa mnogih web stranica i aplikacija, a njegova osnovna zadaće je da nas vodi na početnu stranu aplikacije. Kada govorimo o početnoj stranici aplikacije, zapravo pričamo o stranici na kojoj se nalaze priče ljudi koje pratite. Priče su poredane vremenski dosljedno, iako je Instagram već nagovještao a sada i testira mogućnost da će priče biti sortirane zahvaljujući algoritmu.

Mnogi negoduju zbog takvih promjena, no sve je izglednije kako će u budućnosti u potpunosti nestati ideja vremenskog sortiranja fotografija, te će njeno mjesto zauzeti algoritmi koji danas vladaju gotovo svim društvenim mrežama. Takva promjena sigurno će utjecati na popularnost određenih profila na Instagramu, što bi mnogima moglo oduzeti ili dodati vrijednost samih profila. Druga ikonica je Povećalo, a njezina osnovna namjena je pretraživanje profila ili fotografija. Kada se klikne na ikonicu povećalo otvara se stranica na kojoj imamo ponuđenu opciju da otkrijemo nove ljude koji bi nas mogli zanimati.

Instagramovi algoritmi predlažu nam druge korisnike na temelju toga što pratimo i koja nas tematika zanima. Ispod toga nalaze se i postovi koji bi nas mogli zanimati, tako da je ova stranica svojevrsni prijedlog Instagrama prije nego što se bacimo na pretraživanje. Na vrhu stranice se nalazi traka za pretragu u koju jednostavno upišemo pojam koji želimo pretraživati. Instagram nam automatski prvo izbacuje profile koje smo već pregledavali i pretraživali, a okončanjem našeg upisa pretrage pokazuju se i stvarni rezultati pretrage. Ono što sada možete je pretraživati Instagram po različitim kategorijama.

——————————————————————————————————————————————

Znate li koja je najbolja internet poslovna prilika IKADA, IGDJE, pogledaj te OVDJE

——————————————————————————————————————————————-

Da pojasnimo, nakon upisanog pojma možete odabrati želite li da vam Instagram pokazuje sve rezultate, da vam prikazuje samo profile drugih korisnika, da vam prikazuje haštagove za upisani pojam ili da vam prikaže mjesto ovisno o pojmu koji ste tražili. Dakle, mogućnosti su šarolike, a na vama je da odaberete ono što vas najviše interesira. Takva funkcionalnost Instagrama dodatno ubrzava sam proces pretraživanja, a ono što je posebno značajno jest da možete razdvojiti načine na koje pretražujete društvenu mrežu. Često se pretraga svodi na haštagove koji su iznimno popularni na Instagramu, čime u kratkom roku dolazite do relevantnog sadržaja koji vas interesira. Treća ikonica u nizu je Fotoaparat koji vam omogućava da dodajete nove fotografije na vaš profil.

Ovu funkcionalnost ćemo opisati posebno u sljedećem odlomku, a za sada ćemo samo spomenuti kako se pritiskom na taj gumb otvara jedno sasvim drugačije sučelje koje je vrlo šturo mogućnostima, ali se one proširuju nakon što započnete proces dodavanja fotografije ili video uratka. Četvrta ikona predstavlja nam notifikacije, odnosno aktivnosti koje su vezane uz vas i vaš profil. Tu postoje dvije glavne mogućnosti, a to su: pregledavanje aktivnosti profila koje slijedite i pregledavanje aktivnosti na vašem profilu.

INSTAGRAM i njegova namjena, potencijal i način korištenjaŠto se tiče pregledavanja aktivnosti drugih, uglavnom se tu pojavljuju obavijesti o tome koje su fotografije lajkali te koga su počeli slijediti ili što su komentirali. Ono što je zanimljivije je svakako dio koji se tiče vas, odnosno vašeg profila. U tom području pojavljuju se obavijesti koje vam govore kako drugi korisnici reagiraju na vašu aktivnost na Instagramu, te kako im se općenito sviđa ono što radite. Osim što se pojavljuju informacije o tome tko je sve lajkao i komentirao vaše fotografije, pojavljuju se i neki drugi važni elementi.

Primjerice, u svakom trenutku kada netko postane vaš fan vi o tome dobivate obavijest, a istovremeno imate i mogućnost da uzvratite te vi potanete njegov obožavatelj. Također, zanimljiva je i mogućnost koja vam prikazuje kada neki vaš Facebook prijatelj postane dio Instagram zajednice. Dakle, novo prijateljstvo na Facebooku moglo bi rezultirati time da na Instagramu dobijete obavijest o profilu tog korisnika. Ta obavijest nije ništa čudno ako u obzir uzmemo činjenicu da je Instagram u vlasništvu Facebooka i kao takav preko Facebooka je zaradio masu novih korisnika.


INSTAGRAM i njegova namjena, potencijal i način korištenja


Instagram profil

Posljednji gumb je Profil koji vas vodi na vaš profil i prikazuje vam kako vi izgledate u zaslonu nekog drugog korisnika. Što se tiče profilne stranice ona je ista za sve korisnike Instagrama, pa tako i za vas. U lijevom dijelu na vrhu nalazi se vaša profilna fotografija koju možete mijenjati kada poželite, a ona se prikazuju uz svaku vašu aktivnost na Instagramu.

Desno od fotografije se nalaze podaci o tome koliko ste postova do sada podijelili, koliki vas broj ljudi prati te koliko vi ljudi pratite. Klikom na brojke možete doći u popis svih tih ljudi te ih na taj način početi ili prekinuti slijediti. Ukoliko ste na vašem profilu, tada se ispod tih informacija nalazi gumb koji vam omogućuje izmjenu vaših profilnih podataka.

Ispod fotografije i prije navedenih brojki nalazi se vaše ime, a ispod toga i kratki opis koji dodate kako bi dodatno okarakterizirali vaš profil. Ono što je pomalo kaotično kod Instagrama je nemogućnost dodavanja linkova. Jedino mjesto na koje možete dodati link unutar Instagrama je ispod kratkog opisa vašeg profila.

Dakle, imate mogućnost postaviti samo jedan link i to je to. Bilo unutar opisa ili ispod fotografija, linkove na vanjske stranice više nije moguće dodavati jer je to restrikcija koju Instagram prakticira već od svojih početaka. Ispod opisa i linka nalazi se jedna traka koja nam omogučuje različiti pregled na profil. Tako je moguće odabrati prikaz triju fotografija u istom redu, a moguće je namjestiti i da se prikazuje jedna po jedna fotografija na profilu.

INSTAGRAM i njegova namjena, potencijal i način korištenjaNa taj način fotografije su preglednije, a možete i odmah lajkati i komentirati ono što vidite. U traci su smještene još dvije opcije, a to je pregledavanje profila putem mape i pregledavanje fotografija na kojima su vas drugi korisnici označili. Sve te opcije zapravo omogućuju samo drugačiji prikaz vaših fotografija. Ono što smo prije zaboravili spomenuti jest činjenica da se uz svaku fotografiju nalazi i datum kada je ona objavljena. Odnosno, prikazuje se period koji je protekao od trenutka kada ste fotografiju postavili na Instagram. Što se tiče izgleda sučelja, ovime bismo zaključili priču. Sada je vrijeme da se posvetimo funkcionalnostima koje Instagram nud i kako koristiti Instagram.

Kako koristiti Instagram i šta sve možete raditi na njemu pročitaj te OVDJE !


Ovaj tekst i fotografije preuzete sa portala “pcchip.hr”, autor – Marko Županić