Internet Trgovina – Savremeni način poslovanja

Internet trgovina – potiće od eng.riječi E-commerce i prestavlja nabavku i prodaju proizvoda i usluga putem elektronskih kanala kakav je i Internet. Prva uspješna elektronska razmjena podataka putem EDI mreže se desila još davne 1960 godine. Zajedno sa razvojem i pristupom Interneta rasla je i elektronska trgovina.Svoju prvu ozbiljniju primjenu u svijetu doživila je 1995, kada je počeo sa radom jedna od najvećih e-commerce portala Amazon.com devedesetih godina prošlog vijeka.

Internet TrgovinaRazvojem tehnologije rasla je i internet trgovina. Pojavom i ekspanzijom mobilnih uređaja i pojavom socijalnih mreža poput Facebook-a, Twitter-a i drugih (uskoro kreće i naša društvena mreža SFToYou, mnogo naprednija od pomenutih uz mogućnost i zarade na istoj ), došlo je do naglog razvoja ovoga kanala prodaje. Danas je internet prodaja gotovo neizostavljiv i ne zamisljiv kanal prodaje, sa konstantnim jednogodišnjim prosječnim rastom od cca 15%. Prema nekim istraživanjima internetom se danas koristi blizu 4 milijarde ljudi, što prestavlja polovinu ukupnog čovječanstva. Sa rastom internet korisnika raste i broj i volumen transakcija nastale putem internet trgovine. Samo u 2013 godini putem on line trgovine u svijetu je zabilježen promet od 1,2 triliona dolara. Četri godine poslije, ovaj promet je porastao na preko 2 triliona i očekuje se da će isti do 2021 godine biti udvostručen.

Internet TrgovinaInterent trgovina u većoj ili manjoj mjeri je svakako prisutna i u zemljama regiona. Međutim, zastupljenost ovog savremenog oblika prodaje u našem okruženju nije ni ublizu njegovih kapaciteta i mogućnosti. Razlog takvog stanja vijerovatno leži u nedostatku adekvatnog znanja, upućenosti i samog povjerenja njegovih potencijalnih klijenata. Ipak, obzirom da broj internet korisnika na ovom podneblju u konstantnom rastu, te da savremeni način života i prisutnost savremene tehnologije dostupna širim narodnim masama, ekspanzivna popularizacija internet prodaje je zagarantovana i neizbježna. Primjera radi, samo u Hrvatskoj je 2010 godine samo 6% stanovništva imala iskustvo sa kupo-prodajom proizvoda i usluge putem interneta. Prema nekim istraživanjima danas u ovoj zemlji je gotovo 60 % stanovništva je imala bar jednu online trgovinu, što dovoljno govori o karakteru i brzini rasta ovog popularnog kanala prodaje.

 


» Najbolja ponuda Internet poslovanja u svijetu u 2020-toj «


Prednosti internet trgovine

Internet TrgovinaU današnje vrijeme, svaka ozbiljna kompanija zahtijeva i podrazumjeva online prisutnost. Današnji kupci su naviknuti  da do informacija koje ih zaimaju dolaze pritiskom nekoliko klikova. Ipak, mnoge se firme limitiraju samo na pružanje osnovnih informacija o poslovanju i lijepoj prezentaciji same kompanije. Takve firme bi trebale razmisliti o izradi i vlastitog web shopa kao dopunskog ili možda glavnog kanala prodaje. Ovakav način prodaje posjeduje nekoliko ključnih prednosti.

 

1. Smanjenje ukupnih troškova

Troškovi e-trgovine su puno manji nego troškovi fizičke trgovine. Primjerice, kod fizičke prodaje je potrebno zaposliti uposlenike koji će se baviti rukovođenjem, prodajom, upravljanjem i održavanjem, dok se kod e-trgovine velik dio procesa odvija automatizmom. Također, cijene najma prostora, režija, komunalnih troškova i sl. su u online trgovini gotovo zanemarive.

 

2.Maksimalan komfor

Cijeli proces od izbora i narudžbe proizvoda do plaćanja i dostave proizvoda – odvija se iz udobnosti doma/radnog mjesta/bilo kojeg mjesta s kojega se može ostvariti pristup internetu

 

3. Brzinu reagovanja u odnosu na promjene

Internet TrgovinaInformacije o aktualnim cijenama, promocijama i nižim cijenama pojedinih proizvoda za kupce/potrošače – štedite novac, vrijeme i energiju koju biste utrošili na obilaženje klasičnih trgovina u potrazi za željenim proizvodima. Dostupnost ovako brzih izmjena i same reakcije na iste nisu dostupni niti u jednom drugom mediju.

 

4. Olakšava analizu potreba kupaca i prati rad konkurencije

Rad putem Online trgovine pruža lakšu mogućnost spoznaje kupčevih želja i potreba, te kupnje proizvoda koji se trenutno ne nude na domaćem tržištu. Istovremeno daje mogućnost praćenja rada konkurencije, a time i prilike da se ista nadmaši.

 

5.Pojednostavljuje adminstraciju

Kod većine softverskih rješenja, upravljačkoj ploči je moguće pristupiti putem gotovo bilo kojeg uređaja koje ima pristup internetu. Ako želite promijeniti cijenu, dodati ili maknuti proizvod, mijenjati opis ili nešto drugo, to možete učiniti brzo i samostalno, čak i ako nemate nikakvog prethodnog iskustva s web stranicama.

 

6.Permanentna dostupnost

Za razliku od fizičke prisutnosti, online trgovina je otvorena 24/7 tokom 365 dana u godini i nije potrebno aktivno nadzirati rad, budući da kupac može putem web shopa saznati ono što ga zanima i izvršiti kupnju ili barem poslati upit. U bilo kojem trenutku, vaša je trgovina otvorena, a kupci imaju mogućnost pregledavanja i naručivanja vaših proizvoda.

 

7.Povećanje prodajnog dosega

Fizičkom ste trgovinom najčešće vezani za kupce iz vaše neposredne okoline, a web shop omogućuje osobama iz drugih gradova, županija, čak i država, da pregledavaju vašu ponudu i postanu vaši kupci. Ovo praktično znači da putem ovoga kanala raspolažete sa tržištem čitavog svijeta. Ako imate proizvod koji bi bio zanimljiv i inozemnim kupcima, izrada web shopa je odličan, ekonomičan način za predstavljanje ponude.

 

8.Mjerljiv prodajni rezultat

Internet TrgovinaSvaka aktivnost na vašoj internetskoj trgovini je mjerljiva. U svakom trenutku možete vidjeti posjećenost trgovine, najpregledavanije proizvode, najprodavanije proizvode, demografsku i dobnu analizu kupaca, izvore prometa na web trgovini te još mnogo, mnogo informacija. Te podatke možete iskoristiti kako biste usavršavali online marketinšku komunikaciju i donosili pametne poslovne odluke.

Dakle, Internet trgovina sa svim svojim prednostima je već uveliko zastupljena u ukupnoj svjetskoj trgovini, a njena sve veća ekspanzija i značaj je apsulutno neupitan.

Nama je ostalo da prihvatimo tu činjenicu, uvidimo i ono što je još bitnije iskoristimo njen ogroman potencijal u pogledu izgradnje vlastitog biznisa i povečanju profita.

Ukoliko vas intersuje Najbolja Poslovna Prilika IKADA, IGDJE sa kojom uz simboličnu i jednokratnu investiciju, možete ostvariti trajnu finansijsku slobodu, OVO JE PRAVO MJESTO ZA TO, a provjerite i zašto!?