Jeste li znali – Zašto Britanci voze lijevom strane ceste?

Jeste li znali – Zašto Britanci voze lijevom strane ceste? Znate li da Japanci, Australijanci, Indijci i neke zemlje Južne Afrike ,također , voze vozila lijevom stranom?

Mnogi koji prvi put čuju ili vide da se u Velikoj Britaniji vozi lijevom stranom ceste, postavljaju to pitanje. Kurator Britanskog muzeja motora Stephen Laing za BBC je kazao da ovo pravilo datira iz doba Rimljana.

“Većina ljudi su dešnjaci, a lijevom rukom su obično vodili konja pa im je desna trebala za borbu”,rekao je. “U to vrijeme vojske su marširale s lijeve strane, a ta konvencija je ostala iz tog perioda”.

Autor Giles Chapman kaže da je britanski Zakon o cestama iz 1835. godine utvrdio da se u toj zemlji i njenim kolonijama vozi s lijeve strane.

Japanski i britanski inžinjeri koji su radili na njihovim željeznicama, kao i druge zemlje na koje su englezi imali snažan uticaj poput Indije, Australije, države južne Afrike,  su također prihvatili taka režim vožnje lijeve strane ceste.

Ipak, u većini zemalja svijeta vozi se s desnom stranom, a taj običaj potiče još iz perioda kada su volovi vukli kočije.

————————————————————————————————————————————————–

BUSINESS koji vozi desnom stranom

————————————————————————————————————————————————–

Krajem 1700-ih godina  zbog rasta broja zaprežnih kola koja vuku dva grla jednostavnije je bilo voziti se desnom stranom. U takvim kolima kočijaš je sjedio sa lijeve strane, kako bi lakše kontrolisao bič desnom rukom. Zato je desna strana optimalna strana ceste prilikom mimoilaženja zaprežnih kola, jer se smanjuje rizik od sudara, tj lakšeg sticanja osjećaja daljine.

Sada već davne 1969 godine britanske vlade je planirala da  pređe u režim vožnje s desne strane ceste. Zbog ogromnih ulaganja i procjenjenu vrijednost od cca 4 milijarde funti neophodnih troškova takve tranzicije, bili su dovoljani za odustajanje od takvog poduhvata.

—————————————————————————————————————————————————

Postoji li biznis koji je otporan na Koronu, SARS, Ptičiju, Svinjsku ili Mišiju GRIPU pogledaj te OVDJE