prestati pušiti

Prestati pušiti

Prestati pušiti je lahko, pitaj me kako?

Kako sam ja prestao pušiti nakon 25 godina pušačkog staža? Ako ste pušač, velike su prilike da ste već pokušali prestati pušiti. I stoga,  iz iskustva znate da to nije jednostavno. Mnogi bivši pušači kažu da je ostavljanje cigareta bila najteža stvar koju su uradili u životu. Mnogi konačno uspiju, a zdravstvene koristi čine prestajanje konzumiranja cigareta vrijednim truda.

Nema sumnje da pušenje šteti. Duhan je vodeći uzrok smrtnih slučajeva koji su se mogli spriječiti. Ako pušite, na 6 puta ste većem riziku od srčanog udara u odnosu na nepušače, a rizik se povećava i sa porastom broja ispušenih cigareta. Duhan je jedan od najjačih supstanci koje uzrokuju rak – čak do 90% smrtnih slučajeva od raka pluća pripisuju se pušenju.

Dobra vijest jeste da čim prestanete pušiti, vaša pluća, srce i krvni sudovi počinju se oporavljati. Ostavljanjem cigareta u velikoj mjeri smanjujete rizik od raka, srčanih bolesti, moždanog udara i prerane smrti. Godinu dana nakon prestanka pušenja, rizik od razvijanja srčanih bolesti smanjuje se za pola.

Velika ušteda novca

Osoba ima više energije i lakše diše, a osim toga, štiti i zdravlje osoba koje je okružuju. Prestanak konzumacije cigara vam može pomoći i da uštedite novac. Ako pušite kutiju cigareta dnevno, možete uštedjeti oko 150 KM mjesečno, što je 1.800 KM godišnje. Ukoliko pušite  jednu kutiju dnevno i plaćate  je 5 KM, za pedeset godina čovjek ispuši 90.000 KM, što je vrijednost jednog dvosobnog stana ili kuće u nekom većem gradu.

Iako znate da bi bilo pametno prestati pušiti, vjerovatno vam je to veoma teško. “Ako imate problema sa prestankom pušenja, ili ste ih imali u prošlosti, znajte da pripadate većini”, rekao je dr. Glen D. Morgan, naučnik na Državnom institutu za rak pri NIH-u. “Međutim, što se više osoba trudi da prestane i što više pokušava, to su veće šanse da će uspjeti na duge staze. Te osobe mogu iskoristiti svoja prethodna iskustva sa pokušajima da prestanu pušiti i učiti iz njih.”

Zašto je tako teško prestati pušiti? Nakon mjeseci i godina paljenja cigarete, pušenje je vjerovatno dio vaše svakodnevne rutine. “Možda ste razvili određene obrasce pušenja, npr. poput paljenja cigarete nakon šoljice kafe ili tokom pričanja na telefon”, rekao je Morgan te dodao, “ili možda pušite kada ste pod stresom , ili kada sjednete u auto , ili kada se šminkate.” Možda čak palite cigaretu, a da prethodno na to i ne pomislite.

Moguće je da se osjećate neugodno ako ne zapalite cigaretu na mjestu ili u vrijeme gdje ste to i kada inače navikli da radite. Ovakva mjesta ili vremenski periodi nazivaju se “okidači” jer pokreću želju za cigaretom. Za mnoge pušače napuštanje ovih navika predstavlja najteži dio odvikavanja od pušenja.

Biologija također igra ulogu. Vjerovatno ste postali ovisni o nikotinu, hemijskoj supstanci koja se nalazi u svim duhanskim proizvodima. Nikotin dovodi do toga da se osjećate smireno i zadovoljno, ili razabrano i fokusirano.

Međutim, što više pušite to će vam trebati više nikotina da biste se dobro osjećali. A kada pokušate prestati pušiti, osjećati ćete se tupo, napeto i čudno dok se vaše tijelo bude navikavalo da živi bez nikotina. Ovo odvikavanje od nikotina obično traje nekoliko sedmica, ali mnoge osobe podstakne da se vrate cigaretama da bi se ponovno osjećali “normalno”.

Nekoliko istraživanja je, također, otkrilo da geni mogu uzrokovati u kojoj mjeri je određenoj osobi lakše ili teže prestati pušiti. Međutim, ova istraživanja su još u početnoj fazi i potreban je dodatan rad da bise napravio genetski test koji bi pomogao osobama koje namjeravaju prestati pušiti tako što bi ponudio personaliziranu terapiju koja je prilagođena njihovim ličnim potrebama.

Nekim osobama pri prestanku pušenja pomaže kombinacija lijekova i podrške prijatelja i ljekara, ali mnogi su uspjeli i bez korištenja lijekova. “Znamo da postoji mnogo djelotvornih načina da se prestane pušiti. Ne postoji samo jedan „pravi“ način“, izjavio je dr. Morgan. “Ključno je da ste motivisani i da budete pripremljeni. Potrebno je da razradite plan i da ga primijenite.”

Prvi korak, kao što mnogi stručnjaci savjetuju, jeste da odredite datum prestanka pušenja. Razmislite da odaberete neki poseban dan – možda vaš rođendan ili godišnjicu braka ili Svjetski dan bez duhana 31. maja.

Zatim, obavijestite druge o vašem planu. Lakše je prestati pušiti ako imate podršku prijetelja, porodice i kolega na radnom mjestu. Jedna studija koju je finansirao NIH prethodne godine, otkrila je da se promjene u obrascu pušenja mogu proširiti kroz društvenu grupu. U mnogim slučajevima, supružnici, prijatelji, braća/sestre i kolege odlučili su da prestanu pušiti otprilike u isto vrijeme. Upitajte supružnika ili prijatelje da i oni prestanu pušiti kad i vi, ili da barem ne puše kada ste vi u blizini.

Potrebno je, također, da budete pripremljeni da se suočite sa teškim trenucima. Mnoge osobe se vrate pušenju u toku prva tri mjeseca. Isplanirajte kako da se nosite sa željom za pušenjem i prije nego što se ona javi. Bacite u smeće sve cigarete i šibice, te se riješite svih stvari koje vas podsjećaju na pušenje u kući, autu ili na radnom mjestu.

Za dodatnu pomoć možete koristiti sredstva koja su u ponudi u apotekama, poput nikotinskog flastera, žvakaće gume ili bombone. Kada su u pitanju drugi lijekovi, neophodan će vam biti recept od ljekara. Porazgovarajte sa svojim porodičnim ljekarom o tome šta bi vam preporučio/preporučila.

Ja sma jedan od onih koji je pušio 1-2 kutije dnevno punih 25 godina.  Pokušavao sam mnogo puta bezuspješno prestati i na kraju mi je pomogla knjiga „Lako je prestati pušiti“, jedna od najprodavanijih knjiga u zadnjih dvadesetak godina. Ova knjiga pomogla je mnogim pušačima u svijetu. Pomogla je meni, a mogla bi i Vama.

 


Ukoliko želite prestati pušiti, javite mi se na mail mufticemir1@gmail.com sa naznakom Lako je prestati pušiti ja ću Vam posve besplatno na mail poslati ovu vrijednu i učinkovitu knjigu, uz koju sam ja prestao pušiti.


 

ZAPAMTITE, potrebno je vrijeme da biste prekinuli naviku pušenja. Nemojte prerano odustati. Možda će vam biti potrebno više od jednog pokušaja, ali i drugi su uspjeli, stoga to možete i vi!

 

Ukoliko vam se svidio ovaj tekst, više zanimljivosti možete pročitati OVDJE

 

IZVOR: National Institutes of Health

http://newsinhealth.nih.gov/2009/May/feature1.htm

http://judzks.ba/nema-vise-ali-prestanite-pusiti-zauvijek/